Vérmadár volt • Mikhnevich Julia • A nap tudományos képe a "Elemeken" • Zoológia

Vombat volt

A fényképen – a híres köbös wombat ürülék. Általában az állati alom sok információt ad a tudósoknak: a környezeti megfigyelés során meghatározzák a fajok összetételét és becsülik a populációk számát a különféle nem invazív vizsgálatokhoz, beleértve a DNS extrakciót is, melynek köszönhetően nyomon követhető az egyes egyének mozgása is. Azonban, ha a legtöbb esetben lehetetlen szakemberek nélkül is megtenni, akkor nehéz lesz senkinek sem tanulni az általuk elhagyott "számoktól". Ausztráliában és Tasmania-ban megbotlik őket, ahol ezek a marsupial állatok élnek.

Közös Wombat Fotó © Darren Grattidge a flickr.com oldalról

A wombatok éjjel-nappal pihennek a lyukakban. Ez lehetővé teszi az állatok túlélését forró, száraz klímában. Ez ritka példája a nagy (legfeljebb 35 kg súlyú) erdészeti emlősöknek, akik terepen élnek. Különböző fűszernövények, gyökerek és kéreg táplálkoznak. Egy másik túlélési eszköz a nedvesség megtakarítása, melyet leginkább élelmiszerekből kapnak. Ezért a nedvességet a vastagbélbe visszük vissza a széklet tömegéből: nagyon hosszú, abszolút méretben és a bél más részeihez képest.A teljes emésztőrendszer hossza egy közönséges wombatban (Vombatus ursinus) 9-szer meghaladja a testhosszat, és a déli hosszú hajú wombat (Lasiorhinus latifrons), szárazabb élőhelyeket éltek – akár 12,5-szer is (összehasonlításban, emberben ez az arány körülbelül hat). Ennek eredményeképpen a bélrendszeren át tartó hosszú átjutás és a nedvességfelszívódás után a széklet száraz és tömör lesz, az egyik legszárazabb az összes emlős közül.

A képen látható, hogy a jól megmunkált "brikettek" hogyan készítenek wombátokat. Fotók cradlemountain.net

De hogyan szerezhetik meg szokatlan formájukat? A vékonybél belső felülete és a vastagbél proximális része vízszintes hajtásokkal rendelkezik, amelyek elválaszthatják a széklettörzseket, és rózsafüzére hasonlítanak. A belső vastagbél távolabbi része sima, amely lehetővé teszi az alak megtartását. Már az anus kilépési pontján a száraz ürülék külön "kockákra" bomlik.

A szomorú anyag képződésének példája a wombat bélrendszerében

Van egy olyan változat, hogy a köbös forma nem engedi, hogy az ürülék lehulljon az elesett fák kövekből és törzsekből, ahol a wombaták hagyják őket.Így jelölik ki területüket: a kivágásnak egyedi szaga van. Emellett látható helyeken is elhagyják a testen található szagos mirigyek titkát. Ennek eredményeképpen az éjszakai állat, amely elsősorban a szaga érzésére támaszkodik, tudja, hová kell mennie, hogy ne kerüljön ütközésbe egy másik wombáttal, és még mindig harapni kezd. Az egyedül élő rendes wombatok nem különösebben kedvesek. A másik két faj – az északi hosszú hajú (Lasiorhinus krefftii) és a déli hosszú hajú wombák – kis csoportokban élnek, és nyilvánvalóan együtt védik a területet. A szagló kommunikáció mellett a wombatok hangjelzésekkel kommunikálnak, amelyek közül a leggyakoribb az úgynevezett "durva köhögés".

Hiss a boldogtalan wombát

A fenti egyedülálló jellemzők mellett a wombatok is a marsupiálok egyedüli képviselője, ahol a metszők nem gyökereznek és egész életükben nőnek, mint rágcsálókban. Ez fontos, ha ásni burrows: a metszőfogak, a vadállatok megszünteti az összes akadályt. Ezenkívül a wombatok felső ajka fel van osztva, ami lehetővé teszi, hogy a fogantyúkat a talajhoz közel helyezzük el, és a növények vékony zöld hajtását szedjük.

Ezen rendkívüli teremtmények természetes ellenségei kevések: dingók és tiazmaniai ördögök. A wombats fő fenyegetése a szarvasmarhák, juhok és nyulak okozta élőhelyi pusztítás. Emellett az állatok az autók kerekei alatt halnak meg. A Déli Longhair Wombat szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben, mint a sebezhető helyzethez közel álló faj (Near Nearly Threatened, NT), és az Északi Hosszúszőrség is kritikusan veszélyeztetett (kritikusan veszélyeztetett, CR). Az utóbbi népességének nagysága 2008-ban mintegy 115 fő volt. De az ausztrálok gondoskodnak a wombatokról: 2002-ben az északi hosszúszőrű wombat élőhelye körül 500 hektárra húzódtak, és 20 km-es kerítést állítottak fel az állatok dingo támadások elleni védelme érdekében.

Fotó © Alexander Dudley a pinterest.com-ról.

Mikhnevich Júlia


Like this post? Please share to your friends:
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: